Taliándörögd-Magyar dűlő – templomrom

Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
Az egykori Felsődörögd temploma a 13. században vagy a 14. század elején épül, 1339 körül átépítik. Plébánosát elsőként az 1333-as pápai tizedjegyzékben, a templom titulusát 1339-ben említik (Szent András apostol).
16-17. századi történet
A települést 1548-ban felégette a török, az ez évben készült második összeírás szerint a falu teljesen puszta, 1550-től kezdve nem írják össze.
Történeti leírás 1701-1945
Az 1840-es években a templomhajót puskaporral robbantották fel, köveit építőanyagnak használták. Ádám Iván 1880-ban kisebb ásatást végzett a rom területén.
Mai templom adatai
Megnevezés
rom
Egyéb bevett név
Felsődörögd
Elhelyezkedés
Taliándörögd, Magyar dűlő, hrsz. 073/1.
Védelem mértéke
kiemelten védett műemlék
Védelem törzsszáma
M 5345
Védelem azonosítója
10448, 1951, 1958; régészeti azonosító: 9372
Védés ideje
2001
Eredeti jelleg
plébániatemplom
Mai meghatározó korstílusa
gótika
Egyházigazgatási beosztás
rom
Ellátó plébánia
Taliándörögd, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
Taliándörögd északi végétől keletre, kisebb dombon álló, keletelt templom romja. A hajóhoz keskenyebb, négyzet alaprajzú szentély, a szentélyhez délről a vele csaknem megegyező méretű sekrestye csatlakozik. A szentély és a sekrestye falai állnak magasan, a hajóból a 19. századi robbantás következtében csak az alapfalak maradtak meg. A szentély és a sekrestye keleti falán keskeny arányú, csúcsíves, háromkaréjos mérműben végződő ablakok nyílnak, fölötte a szentély keleti falán keskeny téglány alak...Tovább
Taliándörögd északi végétől keletre, kisebb dombon álló, keletelt templom romja. A hajóhoz keskenyebb, négyzet alaprajzú szentély, a szentélyhez délről a vele csaknem megegyező méretű sekrestye csatlakozik. A szentély és a sekrestye falai állnak magasan, a hajóból a 19. századi robbantás következtében csak az alapfalak maradtak meg. A szentély és a sekrestye keleti falán keskeny arányú, csúcsíves, háromkaréjos mérműben végződő ablakok nyílnak, fölötte a szentély keleti falán keskeny téglány alakú ablak. A szentély és a sekrestye sarkait sarokarmírozás szegélyezi. A szentély északi és déli falán megfigyelhetők az egykori keresztboltozat homlokívei, a keleti sarkokban pedig a boltozatot támasztó oszlopok. A sekrestye északkeleti sarkában a keresztboltozat bordaindítása látható, az északnyugati sarokban egy csigalépcső maradványai. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Taliándörögd