Taliándörögd-Magyar dűlő – templomrom

Történeti leírás
Medieval church construction era and reconstruction
Az egykori Felsődörögd temploma a 13. században vagy a 14. század elején épül, 1339 körül átépítik. Plébánosát elsőként az 1333-as pápai tizedjegyzékben, a templom titulusát 1339-ben említik (Szent András apostol).
16-17 th century history
A települést 1548-ban felégette a török, az ez évben készült második összeírás szerint a falu teljesen puszta, 1550-től kezdve nem írják össze.
Historical description 1701-1945
Az 1840-es években a templomhajót puskaporral robbantották fel, köveit építőanyagnak használták. Ádám Iván 1880-ban kisebb ásatást végzett a rom területén.
Mai templom adatai
Name
rom
Other popular names
Felsődörögd
Location
Taliándörögd, Magyar dűlő, hrsz. 073/1.
Level of protection
kiemelten védett műemlék
Heritage ref. number
M 5345
Heritage ID
10448, 1951, 1958; régészeti azonosító: 9372
Heritage date
2001
Original style
plébániatemplom
Current defining style
gótika
Position in the church organization
rom
Supporting parish
Taliándörögd, Római Katolikus Plébánia
General characteristics
Taliándörögd északi végétől keletre, kisebb dombon álló, keletelt templom romja. A hajóhoz keskenyebb, négyzet alaprajzú szentély, a szentélyhez délről a vele csaknem megegyező méretű sekrestye csatlakozik. A szentély és a sekrestye falai állnak magasan, a hajóból a 19. századi robbantás következtében csak az alapfalak maradtak meg. A szentély és a sekrestye keleti falán keskeny arányú, csúcsíves, háromkaréjos mérműben végződő ablakok nyílnak, fölötte a szentély keleti falán keskeny téglány alak...Read more
Taliándörögd északi végétől keletre, kisebb dombon álló, keletelt templom romja. A hajóhoz keskenyebb, négyzet alaprajzú szentély, a szentélyhez délről a vele csaknem megegyező méretű sekrestye csatlakozik. A szentély és a sekrestye falai állnak magasan, a hajóból a 19. századi robbantás következtében csak az alapfalak maradtak meg. A szentély és a sekrestye keleti falán keskeny arányú, csúcsíves, háromkaréjos mérműben végződő ablakok nyílnak, fölötte a szentély keleti falán keskeny téglány alakú ablak. A szentély és a sekrestye sarkait sarokarmírozás szegélyezi. A szentély északi és déli falán megfigyelhetők az egykori keresztboltozat homlokívei, a keleti sarkokban pedig a boltozatot támasztó oszlopok. A sekrestye északkeleti sarkában a keresztboltozat bordaindítása látható, az északnyugati sarokban egy csigalépcső maradványai. Read less

Settlements

Settlement
Taliándörögd