Tihany – Apáti – templomrom

Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
Feltehetően a félsziget legrégibb falva, 1211-ben említik, 1267-ben először Apáti néven. 1340-ben papja András, a tihanyi konvent káplánja.
16-17. századi történet
A falut és templomát a 16. század második felének török portyái pusztították el, az 1550-es plébánia-összeírásban már nem szerepel.
Történeti leírás 1701-1945
A szentély meredek fedélszéke és a hajófalak cseréppel történt fedése 1942-ben készült, ekkor került a romba a kőlapburkolat is, ekkor falazták fel valószínűleg addig is romosan meglevő oltárát.
Mai templom adatai
Megnevezés
R.k. t
Egyéb bevett név
Apáti templom, Apátii templomrom
Elhelyezkedés
Tihany, hrsz. 048/3.
Védelem mértéke
műemlék/régészeti lelőhely
Védelem törzsszáma
M 5566
Védelem azonosítója
10463, 1950, 1958; rég.az: 9429, világör.az.:30488
Védés ideje
2001
Eredeti jelleg
templom
Mai meghatározó korstílusa
romanika
Egyházigazgatási beosztás
rom
Ellátó plébánia
Tihany, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A félsziget É-i végében, az Apáti-hegy É-i lejtőjén található keletelt, cseréptetővel fedett, vakolat nélküli épület, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenesen záródó szentéllyel. A szentély oromfalai helyreállításkor készültek, ugyanígy dongaboltozata, a hajó nyitott fedélszékes. A diadalív félköríves. A hajó Ny-i végében fakarzat gerendáinak lyukai láthatók. A szentélyben kőoltár áll. Oromzatos Ny-i falán téglány alakú ajtó nyílik, a kőkeret az 1995-1999-es helyreállításkor készült. A sz...Tovább
A félsziget É-i végében, az Apáti-hegy É-i lejtőjén található keletelt, cseréptetővel fedett, vakolat nélküli épület, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenesen záródó szentéllyel. A szentély oromfalai helyreállításkor készültek, ugyanígy dongaboltozata, a hajó nyitott fedélszékes. A diadalív félköríves. A hajó Ny-i végében fakarzat gerendáinak lyukai láthatók. A szentélyben kőoltár áll. Oromzatos Ny-i falán téglány alakú ajtó nyílik, a kőkeret az 1995-1999-es helyreállításkor készült. A szentély K-i falában egy, a hajó D-i falában két kis résablak nyílik. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Tihany