Sümegprága – Szent István király

Történet (1975-ös sematizmus szerint)
”A falu 1436-ban Sümeg várához tartozik. 1531-ben a veszprémi pp. birtoka és felégetett puszta. A XVIII. sz. elején telepítik meg. Az irodalomban emlegetett kkori tp-a XII. sz.-i, román, félköríves záródású szentéllyel. Jelenlegi formájában Acsády pp. építteti újjá 1740-ben. 1797-ben a hívek tornyot, sekrestyét és kórust építenek hozzá. 17x6 m. Barokk. Tit: Szt. István kir. Búcsú: aug. 20. Rn: dec. 25. Hsz: 850 (824).”
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
A mai településtől délkeletre középkori templom maradványai ismertek. A szakirodalomban felmerül, hogy a mai templom is középkori eredetű. Bizonyíték erre nincs.
Történeti leírás 1701-1945
A veszprémi püspökség birtokához tartozó falu templomának építését 1740-ben Acsády Ádám püspök kezdeményezte, a munkák 1753-ig húzódtak. A félköríves szentélyű templom homlokzata elé 1797-ben emeltek tornyot.
Történeti leírás 1945-
Festés 1962-ben, külső felújítás 1968-ban. Átfogó felújítás 2005-ben.
Mai templom adatai
Megnevezés
Rk. tp.
Elhelyezkedés
Sümegprága, Fő u., hrsz. 62.
Védelem mértéke
műemlék
Védelem törzsszáma
5313, 10347, 1958
Védelemre javasoljuk
országosan védett
Eredeti jelleg
plébániatemplom
Mai meghatározó korstílusa
barokk, késő barokk
Egyházigazgatási beosztás
filia
Ellátó plébánia
Csabrendek, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A település közepén, útkereszteződés mellett álló keletelt templom a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a bejárati főhomlokzat előtt órapárkányos, szoknyás gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély északi oldalán sekrestyével. A lekerekített sarkú torony és a nyugati homlokzat tükrös tagolású, a hajó homlokzatait kőporos vakolat fedi. A torony homlokoldalán nyíló bejárati ajtó kosáríves záródású, a karzatszinti ablak szegmesíves. A féloromzatokkal közrefogott toronyszinten és a se...Tovább
A település közepén, útkereszteződés mellett álló keletelt templom a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a bejárati főhomlokzat előtt órapárkányos, szoknyás gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély északi oldalán sekrestyével. A lekerekített sarkú torony és a nyugati homlokzat tükrös tagolású, a hajó homlokzatait kőporos vakolat fedi. A torony homlokoldalán nyíló bejárati ajtó kosáríves záródású, a karzatszinti ablak szegmesíves. A féloromzatokkal közrefogott toronyszinten és a sekrestye ajtaja felett körabak nyílik. A harangszinti ablakok és a templom déli homlokzatának kis méretű, rézsűs kávájú ablakai vakolatkeretesek és félköríves záródásúak. Az alacsony hajót kétszakaszos csehsüveg-boltozat, a kosáríves záródású szentélyt egy csehsüveg-boltozat fedi. A karzattér külön, csehsüveg-boltozattal fedett egységként csatlakozik a hajóhoz. A szentély boltozatát vakolaból kialakított felhőkoszorús istenszem, a hajó első szakaszának boltozatát sugárkéve díszíti. Az egyetlen kosárívre támaszkodó, tükrös tagolású karzatmellvéd középrésze enyhén ívelődik. A koporsó alakú oltármenzán álló oszlopdíszes tabernákulum és a szentély hátfalára rögzített oltárkép 20. századi. A csehsüveg-boltozatos sekrestyébe kőkeretes ajtó nyílik. A 19. század eleji padok Nyírlakpusztára kerültek. ...Kevesebbet mutat
Források
VMRT_03_232.

Plébániák

Települések

Település
Sümegprága