Sümegprága – Szent István király

Történet (1975-ös sematizmus szerint)
”A falu 1436-ban Sümeg várához tartozik. 1531-ben a veszprémi pp. birtoka és felégetett puszta. A XVIII. sz. elején telepítik meg. Az irodalomban emlegetett kkori tp-a XII. sz.-i, román, félköríves záródású szentéllyel. Jelenlegi formájában Acsády pp. építteti újjá 1740-ben. 1797-ben a hívek tornyot, sekrestyét és kórust építenek hozzá. 17x6 m. Barokk. Tit: Szt. István kir. Búcsú: aug. 20. Rn: dec. 25. Hsz: 850 (824).”
Történeti leírás
Medieval church construction era and reconstruction
A mai településtől délkeletre középkori templom maradványai ismertek. A szakirodalomban felmerül, hogy a mai templom is középkori eredetű. Bizonyíték erre nincs.
Historical description 1701-1945
A veszprémi püspökség birtokához tartozó falu templomának építését 1740-ben Acsády Ádám püspök kezdeményezte, a munkák 1753-ig húzódtak. A félköríves szentélyű templom homlokzata elé 1797-ben emeltek tornyot.
Historical description 1945-
Festés 1962-ben, külső felújítás 1968-ban. Átfogó felújítás 2005-ben.
Mai templom adatai
Name
Rk. tp.
Location
Sümegprága, Fő u., hrsz. 62.
Level of protection
műemlék
Heritage ref. number
5313, 10347, 1958
Recommended for protection
országosan védett
Original style
plébániatemplom
Current defining style
barokk, késő barokk
Position in the church organization
filia
Supporting parish
Csabrendek, Római Katolikus Plébánia
General characteristics
A település közepén, útkereszteződés mellett álló keletelt templom a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a bejárati főhomlokzat előtt órapárkányos, szoknyás gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély északi oldalán sekrestyével. A lekerekített sarkú torony és a nyugati homlokzat tükrös tagolású, a hajó homlokzatait kőporos vakolat fedi. A torony homlokoldalán nyíló bejárati ajtó kosáríves záródású, a karzatszinti ablak szegmesíves. A féloromzatokkal közrefogott toronyszinten és a se...Read more
A település közepén, útkereszteződés mellett álló keletelt templom a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a bejárati főhomlokzat előtt órapárkányos, szoknyás gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély északi oldalán sekrestyével. A lekerekített sarkú torony és a nyugati homlokzat tükrös tagolású, a hajó homlokzatait kőporos vakolat fedi. A torony homlokoldalán nyíló bejárati ajtó kosáríves záródású, a karzatszinti ablak szegmesíves. A féloromzatokkal közrefogott toronyszinten és a sekrestye ajtaja felett körabak nyílik. A harangszinti ablakok és a templom déli homlokzatának kis méretű, rézsűs kávájú ablakai vakolatkeretesek és félköríves záródásúak. Az alacsony hajót kétszakaszos csehsüveg-boltozat, a kosáríves záródású szentélyt egy csehsüveg-boltozat fedi. A karzattér külön, csehsüveg-boltozattal fedett egységként csatlakozik a hajóhoz. A szentély boltozatát vakolaból kialakított felhőkoszorús istenszem, a hajó első szakaszának boltozatát sugárkéve díszíti. Az egyetlen kosárívre támaszkodó, tükrös tagolású karzatmellvéd középrésze enyhén ívelődik. A koporsó alakú oltármenzán álló oszlopdíszes tabernákulum és a szentély hátfalára rögzített oltárkép 20. századi. A csehsüveg-boltozatos sekrestyébe kőkeretes ajtó nyílik. A 19. század eleji padok Nyírlakpusztára kerültek. Read less
Források
VMRT_03_232.

Parishes

Settlements

Settlement
Sümegprága