Gecse – Szent Imre

Történet (1975-ös sematizmus szerint)
”1319-ben találkozunk vele okl.-ben, ekkor az Essegváriaké. 1488-ban a lövöldi karthauziaké, majd 1554-től a veszprémi pp-re száll a falu és birtokában marad a XIX. sz.-ig. (Templomát 1539-ben még használták. Az újra népesült falut a vanyolai pl. gondozta. 1915-től Vaszar filiája. Tp.-a barokk. 17x8 m. Tit: Szt. Imre. Búcsú: nov. 5. Hsz: 460 (827).”
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
1319-ben a falu az Essegváriaké, 1488-ban a lövöldi karthauziaké, majd 1554-től a veszprémi püspökre száll a falu, temploma 1539-ben még használatban, valószínű, hogy a mai helyén állt.
16-17. századi történet
Egy ideig protestáns használatban.
Történeti leírás 1701-1945
A 18. század folyamán többször említik a középkori templom renoválását. 1881-ig Antiochiai Szent Margitnak szentelve, majd püspöki engedéllyel Szent Imrének. Kaufman Géza, a csóti kerület h. esperese 1903-ban szentelte fel a Szent Imre herceget ábrázoló új oltárképet, Graits Endre akadémiai festő művét.
Történeti leírás 1945-
Az 1990-es években kívülről renoválták. 2015-ben új belső festést kapott (Bali János pápai festő).
Mai templom adatai
Megnevezés
Rk. tp.
Elhelyezkedés
Gecse,Kossuth u. 32., hrsz. 30.
Védelem mértéke
helyileg védett
Védelem törzsszáma
régészeti azonosító: 7928
Védés ideje
2001
Eredeti jelleg
templom
Mai meghatározó korstílusa
historizáló
Egyházigazgatási beosztás
filia
Ellátó plébánia
Vaszar, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A település főutcájának kis teresedésén szabadon álló, nyugatolt, egyhajós, keleti homlokzati középtornyos historizáló templom, félköríves, a hajóval azonos szélességű szentéllyel, és a szentély északi oldala mellé épített alacsony sekrestyével. Főhomlokzata háromtengelyes, a középrizalitban karcsú toronnyal, középen félköríves bejárati ajtóval és felette ablakkal. A torony emeletén középkorias arányú kis ikernyílás, felette a harangszint nyolcszög alaprajzúra vált, csürlős sisakkal fedett. Az o...Tovább
A település főutcájának kis teresedésén szabadon álló, nyugatolt, egyhajós, keleti homlokzati középtornyos historizáló templom, félköríves, a hajóval azonos szélességű szentéllyel, és a szentély északi oldala mellé épített alacsony sekrestyével. Főhomlokzata háromtengelyes, a középrizalitban karcsú toronnyal, középen félköríves bejárati ajtóval és felette ablakkal. A torony emeletén középkorias arányú kis ikernyílás, felette a harangszint nyolcszög alaprajzúra vált, csürlős sisakkal fedett. Az oldalhomlokzatokon lizénás-ívsoros tagolás két félköríves ablakkal, a sekrestye alacsony tömbje tagolatlan. A hajó dongaboltozatos, a szentélyt negyedgömbboltozat fedi. Egyszerű, falazott főoltár, fölötte a képen Szent Imre herceg, a védőszent, amint épp Szűz Máriához imádkozik (1903, Graits Endre). A hajó jobb oldalán barokk (eredetű?) szószék. Orgonáját a szombathelyi Peppert Márton építette 1880-90 körül. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Gelse