Gecse – Szent Imre

Történet (1975-ös sematizmus szerint)
”1319-ben találkozunk vele okl.-ben, ekkor az Essegváriaké. 1488-ban a lövöldi karthauziaké, majd 1554-től a veszprémi pp-re száll a falu és birtokában marad a XIX. sz.-ig. (Templomát 1539-ben még használták. Az újra népesült falut a vanyolai pl. gondozta. 1915-től Vaszar filiája. Tp.-a barokk. 17x8 m. Tit: Szt. Imre. Búcsú: nov. 5. Hsz: 460 (827).”
Történeti leírás
Medieval church construction era and reconstruction
1319-ben a falu az Essegváriaké, 1488-ban a lövöldi karthauziaké, majd 1554-től a veszprémi püspökre száll a falu, temploma 1539-ben még használatban, valószínű, hogy a mai helyén állt.
16-17 th century history
Egy ideig protestáns használatban.
Historical description 1701-1945
A 18. század folyamán többször említik a középkori templom renoválását. 1881-ig Antiochiai Szent Margitnak szentelve, majd püspöki engedéllyel Szent Imrének. Kaufman Géza, a csóti kerület h. esperese 1903-ban szentelte fel a Szent Imre herceget ábrázoló új oltárképet, Graits Endre akadémiai festő művét.
Historical description 1945-
Az 1990-es években kívülről renoválták. 2015-ben új belső festést kapott (Bali János pápai festő).
Mai templom adatai
Name
Rk. tp.
Location
Gecse,Kossuth u. 32., hrsz. 30.
Level of protection
helyileg védett
Heritage ref. number
régészeti azonosító: 7928
Heritage date
2001
Original style
templom
Current defining style
historizáló
Position in the church organization
filia
Supporting parish
Vaszar, Római Katolikus Plébánia
General characteristics
A település főutcájának kis teresedésén szabadon álló, nyugatolt, egyhajós, keleti homlokzati középtornyos historizáló templom, félköríves, a hajóval azonos szélességű szentéllyel, és a szentély északi oldala mellé épített alacsony sekrestyével. Főhomlokzata háromtengelyes, a középrizalitban karcsú toronnyal, középen félköríves bejárati ajtóval és felette ablakkal. A torony emeletén középkorias arányú kis ikernyílás, felette a harangszint nyolcszög alaprajzúra vált, csürlős sisakkal fedett. Az o...Read more
A település főutcájának kis teresedésén szabadon álló, nyugatolt, egyhajós, keleti homlokzati középtornyos historizáló templom, félköríves, a hajóval azonos szélességű szentéllyel, és a szentély északi oldala mellé épített alacsony sekrestyével. Főhomlokzata háromtengelyes, a középrizalitban karcsú toronnyal, középen félköríves bejárati ajtóval és felette ablakkal. A torony emeletén középkorias arányú kis ikernyílás, felette a harangszint nyolcszög alaprajzúra vált, csürlős sisakkal fedett. Az oldalhomlokzatokon lizénás-ívsoros tagolás két félköríves ablakkal, a sekrestye alacsony tömbje tagolatlan. A hajó dongaboltozatos, a szentélyt negyedgömbboltozat fedi. Egyszerű, falazott főoltár, fölötte a képen Szent Imre herceg, a védőszent, amint épp Szűz Máriához imádkozik (1903, Graits Endre). A hajó jobb oldalán barokk (eredetű?) szószék. Orgonáját a szombathelyi Peppert Márton építette 1880-90 körül. Read less

Parishes

Settlements

Settlement
Gelse