Balatoncsicsó – Szent Balázs templomrom

Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
A feltételezések szerint a 12. században épült kis méretű, egyhajós templomot, mely a későbbi templom szentélye lett, 1300 körül bővítették nyugat felé nyugati karzatos és tornyos, nagyobb méretű hajóval. A csúcsíves nyugati kapu és a Tihanyi Múzeum kőtárába került késő gótikus szentségtartó fülke a 15. századra tehető. 1333-1335-ben a templom papja és káplánja szerepel a pápai tizedjegyzékben.
16-17. századi történet
1550-ben még működő plébánia, ezt követően a török időkben elpusztult.
Történeti leírás 1701-1945
Egy 1747-es vizitációban a templomot romként említik. A romot 1926-ban báró Liebensfelsi Lanz György vásárolta meg és alakíttatta át. 1938-ban villámcsapás érte.
Történeti leírás 1945-
1970-71-ben a Bakonyi Múzeum (régész: Cs. Dax Margit) tárta fel a feltöltődött romokat, ezt nem követte műemléki helyreállítás. A templomromot 2001-ben konzerválták H. Nándori Klára tervei alapján.
Mai templom adatai
Megnevezés
rom
Elhelyezkedés
Balatoncsicsó, Szentbalázs, hrsz. 1772.
Védelem mértéke
kiemelten védett műemlék
Védelem törzsszáma
5143, 9664, 1953
Védelemre javasoljuk
n.a.
Eredeti jelleg
plébániatemplom
Mai meghatározó korstílusa
romanika, késő romanika, késő gótika
Egyházigazgatási beosztás
rom
Ellátó plébánia
Köveskál, Urunk Mennybemenetele plébánia
Általános jellemzők
A Szentbalázshegy nyugati lejtőjén fekvő, vörösesszürke bazaltból és mészkőből épült templom ma álló romjának legkorábbi része az első periódusú templom téglalap alaprajzú hajója és a hozzá kapcsolódó, belül félköríves, kívül egyenes záródású szentély. A két lépcsőfokkal megemelt szentély 1970-ben feltárt főoltárát a 2001-es helyreállítás során rekonstruálták. A korai hajó alatt dongaboltozatos kripta épült, talán egy későbbi periódusban. A korai hajó északi oldalához a későbbiekben mellékkápo...Tovább
A Szentbalázshegy nyugati lejtőjén fekvő, vörösesszürke bazaltból és mészkőből épült templom ma álló romjának legkorábbi része az első periódusú templom téglalap alaprajzú hajója és a hozzá kapcsolódó, belül félköríves, kívül egyenes záródású szentély. A két lépcsőfokkal megemelt szentély 1970-ben feltárt főoltárát a 2001-es helyreállítás során rekonstruálták. A korai hajó alatt dongaboltozatos kripta épült, talán egy későbbi periódusban. A korai hajó északi oldalához a későbbiekben mellékkápolna épült az északkeleti sarkában ma is látható oltárral. A helyiségbe a hajó északi falában nyitott, jelenleg befalazott, élszedett, kőkeretes ajtó vezetett. Szemközt, a régi hajó déli falában egy félköríves, kőkeretes ajtó nyílik. A második periódusban a korábbi templomhoz nyugatról szélesebb és hosszabb hajó épült nyugati karzattal és toronnyal. A nyugati zárófalat a széleken egy-egy támpillér támasztja. A középen nyíló, enyhén csúcsíves kapu béllete egykor pálca- és körtetagokkal gazdagon tagolt volt. A háromszakaszos karzatalj dongaboltozattal fedett, és két pilléren nyugvó félköríves árkádokkal nyílik a hajó felé. A karzatot a nyugati falban elhelyezett két szélső résablak és középen egy magasabban nyíló, szélesebb, ülőfülkés ablak világította meg, a hajó felé egy magasabb középső, alacsonyabb, de szélesebb déli és egy keskeny, egyenes záródású északi ablakkal nyílik. A karzat felett a torony alsó szintjén kelet felé padlásajtó, a felső szinten mind a négy oldalon egy-egy ablak nyílik. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Balatoncsicsó