Balatoncsicsó – Árokfői/Csukréti rom – templomrom

Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
Az először 1354-ben említett település két részből, a templomáról elnevezett Szentbereckből vagy Szentbereckfalvából és a tőle északra fekvő völgy túlsó oldalán elterülő Árokfőből állt. A hol egyik, hol másik, hol mindkét névvel jelzett falvak a veszprémi püspökség birtokai voltak. A patrocinium falunév alapján a Szt. Bereck titulusú templom 1354-ben már állt, romja alapján Árpád-kori.
16-17. századi történet
1548-ban pusztították el mindkettőt a törökök. 1523-ból ismert a plébánosa, 1550-ben betöltetlen plébániaként írták össze.
Történeti leírás 1701-1945
Az 1747-ből származó püspöki egyházlátogatási jegyzőkönyv Árokfő puszta templomának romjaként írta le. 1860 körül Rómer Flóris hívta fel rá a figyelmet, aki berecfalvi romként ismertette.
Mai templom adatai
Megnevezés
R.k. rom
Egyéb bevett név
Berecfalvi templomrom, Árokfői (Csukréti) templomrom
Elhelyezkedés
Balatoncsicsó, Csukrét dűlő, hrsz. 070/1-13.
Védelem mértéke
védett műemlék (II. bírság kategória)
Védelem törzsszáma
M 5133
Védelem azonosítója
9663, 1958; régészeti azonosító: 7364, 7365
Védés ideje
2001
Eredeti jelleg
Árpád-kori falusi templom
Mai meghatározó korstílusa
román (részletes kutatás nélkül későbbi korszakai kérdéses)
Egyházigazgatási beosztás
rom
Ellátó plébánia
Balatoncsicsó, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
Templomrom, román, épült a 13. században. Balatoncsicsótól DNy-ra, az úttól nem messze, a domboldalt borító akácosban álló, törtkőből épített keletelt templom konzerválatlan romja. A templomból a Ny-i oromfal áll a legmagasabban, az É-i fal egy része csaknem párkánymagasságig megmaradt. A részben elpusztult, egyenes záródású(?) szentély beugró diadalív nélkül kapcsolódik a szélesebb hajóhoz. Bejárata a Ny-i oldalon volt, a hajó D-i falában fekvő, téglány alakú fülkét alakítottak ki.

Plébániák

Települések

Település
Balatoncsicsó