Lesencefalu – Szent Péter és Pál

Lesencefalu – Szent György
Búcsú
04-24
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
"Régebben: Lesencenémetfalu. 1365-ben említik először. 1516-ban és 1519-ben tp-ról is tudunk. Szt. Péter és Pál tiszt-re épült. A mai 1745-ben, gótikus részei lehetnek a kkori tp nyomai. 1788-ban nyerte mai barokk formáját. M. 20x6 m. 1754-ig a rezi pléb-hoz tartozott.Tit: Szt. Péter és Pál. Búcsú: jún. 29. Szi: okt. 7. Rn: nov. 29. Hsz: 640 (682). –A Kápolna-dűlőben Szt. Donát kp-na. Barokk, XVIII. sz.-ból. Mj. "
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
A középkori eredetű templom plébánosát 1421-ben említik, a templom elsőként 1516-ban és 1519-ben szerepel az írott forrásokban.
16-17. századi történet
A templom a török pusztítások következtében romos állapotú lesz. Plébániája 1550-ben betöltetlen.
Történeti leírás 1701-1945
A templom 1736-ban rongált, elhagyott állapotú, felszerelés nélkül. 1745-ben újjáépítik, a következő évi egyházlátogatáskor már helyreállított. 1772-ben újrafedik. 1808-09-ben Nedeczky Károly veszprémi nagyprépost renoválja, új szentélyt, sekrestyét, karzatot építtet, márvány főoltárt állíttat.
Mai templom adatai
Megnevezés
Rk. tp.
Elhelyezkedés
Lesencefalu, Kossuth Lajos utca, hrsz. 61.
Védelem mértéke
műemlék
Védelem törzsszáma
M 5213
Védelem azonosítója
9966, 1953, 1958
Eredeti jelleg
plébániatemplom
Mai meghatározó korstílusa
gótika, késő barokk, klasszicista
Egyházigazgatási beosztás
filia
Ellátó plébánia
Lesencetomaj, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A falu közepén, a főúttól délre álló, hozzávetőlegesen keletelt, egyhajós, nyugati tornyos templom, a hajónál valamivel keskenyebb, a hatszög három oldalával záródó szentéllyel, a szentély déli oldalán négyzet alaprajzú sekrestyével. A nyugati homlokzat elé ugró, négyzet alaprajzú, felfele nyolcszögben folytatódó, gúlasisakkal fedett tornyot nyugatról egy-egy masszív, ívesen megformált támpillér támasztja. A torony nyugati oldalán félköríves záródású kapu, fölötte kis körablak és keskeny, egyene...Tovább
A falu közepén, a főúttól délre álló, hozzávetőlegesen keletelt, egyhajós, nyugati tornyos templom, a hajónál valamivel keskenyebb, a hatszög három oldalával záródó szentéllyel, a szentély déli oldalán négyzet alaprajzú sekrestyével. A nyugati homlokzat elé ugró, négyzet alaprajzú, felfele nyolcszögben folytatódó, gúlasisakkal fedett tornyot nyugatról egy-egy masszív, ívesen megformált támpillér támasztja. A torony nyugati oldalán félköríves záródású kapu, fölötte kis körablak és keskeny, egyenes záródású ablak, a legfelső szinten mind a nyolc oldalon egy-egy enyhén csúcsíves, kőkeretes ablak nyílik. A hajó oldalfalait és a szentély és a sekrestye külső homlokzatának falszakaszait fehérre meszelt sávok keretezik és osztják mezőkre. A déli hajófalon egy négyzet alakú és két félköríves záródású ablak, a sekrestye déli oldalán négyzet alakú, a szentély északi oldalán félköríves záródású ablak nyílik, valamennyi nyílás szalagkeretes. A keresztboltozatos toronyaljból gótikus kapu vezet a karzat alatti térbe. A hajó háromszakaszos csehsüveg-boltozattal, a szentély csehsüveg-boltozattal, az íves szentélyzáródás negyedgömbboltozattal fedett. Berendezés: klasszicista stílusú, Szent Péter és Szent Pál apostolt ábrázoló, márványkeretes főoltárkép, vörösmárvány oltárasztal tabernákulummal és gyertyatartókkal, a déli diadalívpillér és a hajó találkozásánál 19. század eleji szószék, klasszicista stílusú orgonaszekrény. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Lesencefalu