Döbrönte – Fájdalmas Szűz

Döbrönte – Fájdalmas Szűz
Búcsú
10-20
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
"1330-ban a Himfyek birtoka. Ők építik meg várát 1370-ben. A XV. sz. első felében népesebb település. 1388-ból és 1499-ból van adatunk Szt. Margit tiszt-reszentelt tp-áról. Mai tp-a 1815-ben épült a Somogyi cs. jóvoltából Klasszicista. M. 15x10 m. Tit: Fájdalmas Szűz. Búcsú: okt. 1. Ra: febr. 1. Hsz: 221 (291). "
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
Antiochiai Szent Margit tiszteletére szentelt plébániatemplomát 1388-ban és 1499-ben is említik, de ez nem a mai helyén állt, a középkori falu a maitól északra lehetett.
16-17. századi történet
1542-ben még népes falu, 1641-ben már lakatlan.
Történeti leírás 1701-1945
Csak a 18. század közepétől telepítették újra a birtokos gróf Somogyi család tagjai. A templomot gróf Somogyi János özvegye, Győry Krisztina építtette 1815-ben a gannai Esterházy-mauzóleum mintájára Joseph Kornhausel bécsi építész tervei szerint.
Történeti leírás 1945-
Teljes felújítás 1968-1971-ben. Külső felújítás 2003-ban.
Mai templom adatai
Megnevezés
Rk. tp.
Elhelyezkedés
Döbrönte, Fő u., hrsz. 21.
Védelem mértéke
műemlék
Védelem törzsszáma
M 5044
Védelem azonosítója
9847, 1958, 1960
Védelemre javasoljuk
országosan védett
Eredeti jelleg
templom
Mai meghatározó korstílusa
klasszicista
Egyházigazgatási beosztás
filia
Ellátó plébánia
Ganna, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
Saroktelek belsejében álló, északkeletnek tájolt rotunda, kör alaprajzú, bádoggal fedett hajóval, hajónál keskenyebb, a szentélyt és a sekrestyét befogadó, egyenesen záródó, a záradék felett timpanonos bővítménnyel, a bővítmény felett toronnyal. A főhomlokzatot a feljárati lépcsővel megegyező szélességű faltest alkotja, szélei kváderezettek, fogrovatos párkánya felett attikás oromzat ül, rajta az építés római betűs évszámával, tetején egy-egy angyallal. A középtengelyben nyíló kapu kőkeretes, er...Tovább
Saroktelek belsejében álló, északkeletnek tájolt rotunda, kör alaprajzú, bádoggal fedett hajóval, hajónál keskenyebb, a szentélyt és a sekrestyét befogadó, egyenesen záródó, a záradék felett timpanonos bővítménnyel, a bővítmény felett toronnyal. A főhomlokzatot a feljárati lépcsővel megegyező szélességű faltest alkotja, szélei kváderezettek, fogrovatos párkánya felett attikás oromzat ül, rajta az építés római betűs évszámával, tetején egy-egy angyallal. A középtengelyben nyíló kapu kőkeretes, erősen tagolt szemöldökpárkánya felett falfülkében váza áll. Ablakai félkörívesek, a mély faltükörben ülő harangszinti ablakok félköríves záródásúak, a kripta, valamint a hátsó homlokzat ablakai téglalap alakúak. A szentély hátoldalán nyílik a kriptalejárat. A kupolával fedett hajó két-két toszkán oszloppal alátámasztott diadalívvel nyílik a csehsüveges-boltozatos szentélybe. Oltára klasszicista, koporsó alakú stipese háromféle márványból készült, körszegmens-oromzatú párkánya egy-egy korinthoszi pilaszterre támaszkodik. A párkányzaton két puttó címert tart. A pápai Adamik Xavér faragta 1813-ban, és a pápai Rastler aranyozta. Az oltár mellett márványtabernákulum áll. Az oltár két oldalán egy-egy festett angyal, felette váza és füzér díszíti a falat. A hajó kupoláján kazettás festés, a szentély boltozatán 1956-ban festett Pietà látható. A járófelületet kelheimi lapok burkolják. Klasszicista bejárati ajtó és intarziás padok. A templom alatt előtérrel ellátott kripta van. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Döbrönte