Balatonrendes – Szent Péter és Pál

Balatonrendes – Szent Péter és Pál
Búcsú
06-29
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
"Szt. Fülöp és Jakab kkori tp-áról csak annyit tudunk, hogy 1755-ben romokban áll. Mai tp-a Szt. Péter és Pál apost. tiszteletére épült a XVIII. sz.-ban torony nélkül. A tornyot 1928-ban építették hozzá. Méretei: 12x5 m. Szt. Fülöp és Jakab. apostolok emlékét Belsőábrahámhegyen egy 9x5 m-es kp-na őrzi. Szi: nov. 7. Rn: aug. 24. Hsz: 184 (877). "
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
Az 1328-tól ismert Rendes nemesi falu volt, amelyet 1548-ban és 1556-ban felégetett a török, de mindannyiszor újratelepült. Középkori templomáról okleveles adat nem ismert, a megye régészeti topográfiája azonban a falu északkeleti oldalán levő, Kőpince nevű romterületével azonosítja annak helyét.
16-17. századi történet
na.
Történeti leírás 1701-1945
A községtől ÉK-re, a Kőpince nevű helyen álló, 1755-ben romosként említett középkori templom helyett építtette a falu közössége 1762-1763-ban, sekrestye nélkül, fából készült karzattal és egy oltárral. Tornyát 1928-ban emelték.
Történeti leírás 1945-
jelen formájában az 1928-as toronybővítéssel megtoldott barokk épület
Mai templom adatai
Megnevezés
plébánia
Egyéb bevett név
n.a.
Elhelyezkedés
Balatonrendes, Fő utca, hrsz. 1., a település észak-nyugati sarkában, EOV 538039 165925, WGS84/GPS 46.82814, 17.57993
Védelem mértéke
védett műemlék (II.bírság kategória)
Védelem törzsszáma
5151, 9759, 1958
Védelemre javasoljuk
n.a.
Eredeti jelleg
templom
Mai meghatározó korstílusa
barokk és historizáló
Egyházigazgatási beosztás
filia
Ellátó plébánia
Badacsonytomaj, Szent Imre herceg
Általános jellemzők
A templom homlokzatait höbörcsös vakolat fedi. A hajó D-i homlokzatát három nagyobb, a szentélyt egy kisebb, álló, téglány alakú ablak töri át. A torony alsó, zömök, a hajó párkányáig magasodó részét a terméskő lábazat felett lizénák szegélyezik. A főhomlokzatán nyíló, félköríves záródású, zárköves, profilos, konzolos ívű nyílása a toronyaljba vezet. A toronyhomlokzat bejárat feletti toronyaljrészét kör alakú, D-i oldalát félköríves nyílás töri át. A torony főpárkányzat feletti részének sarkai l...Tovább
A templom homlokzatait höbörcsös vakolat fedi. A hajó D-i homlokzatát három nagyobb, a szentélyt egy kisebb, álló, téglány alakú ablak töri át. A torony alsó, zömök, a hajó párkányáig magasodó részét a terméskő lábazat felett lizénák szegélyezik. A főhomlokzatán nyíló, félköríves záródású, zárköves, profilos, konzolos ívű nyílása a toronyaljba vezet. A toronyhomlokzat bejárat feletti toronyaljrészét kör alakú, D-i oldalát félköríves nyílás töri át. A torony főpárkányzat feletti részének sarkai lemetszettek és lizénákkal szegélyezettek. A szint elülső és jobb oldalát félköríves záródású, harangszinti ablak töri át. A harangszintet erőteljes kiülésű párkányzat zárja le, amely felett a legfelső, alacsony és keskeny toronyszinten négy, téglány alakú, fekvő ablak nyílik. Belső: A belül félköríves alaprajzú szentélyt negyedgömbboltozat, a hajót síkmennyezet fedi, hangsúlyos holkerrel. A hajó karzat feletti részén gerendás deszkamennyezet látható. A hajó falait két pár pilaszter tagolja. Az oltár a 20. század elején készült, az oltárkép a templom védőszentjeit, Szent Pétert és Szent Pált ábrázolja. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Balatonrendes