Pápa – Fájdalmas Anya /Boldogasszony/ (Kálvária)

Pápa – Fájdalmas Anya /Boldogasszony/ (Kálvária)
Búcsú
09-15
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
"Az 1740-46-ban létrehozott Kálvária mellett ferences reme-ék laktak és gondozták a XVIII. sz.-ban. — A tp. 1791ben épült. Barokk. Pléb.-ját 1949-ben szerveztek. Pl-ház 1950-ben épült. A Kálvária barokk. 1740-46-ból. Bővítve 1800 körül. M.Tit: Fájdalmas Szűz. Búcsú: szept. 15. Szi: márc. 25. és szept. 8. Rn: szept. 30. Akv: 1950-től.A Győri úti Nep. Szt. János rokokó szobra és Szt. Flórián szobra 1753-ból. Műemlékek. "
Történeti leírás
Történeti leírás 1701-1945
Esterházy Károly a kálváriacsoport mellett egyhajós templomot építtetett, amelyet 1795-ben szenteltek fel. Tervezését Fellner Jakabnak tulajdonítják, valószínűleg alaptalanul.
Történeti leírás 1945-
A falképeket Bíró József és Jenő készítette 1943-ban. Önálló plébánia 1949-től. Falkép returálása: 1994. Felújítás: 2019-2020.
Mai templom adatai
Megnevezés
R.k. t és kp
Elhelyezkedés
Pápa, Kálvária utca, hrsz. 5728.
Védelem mértéke
műemlék
Védelem törzsszáma
M 4837
Védelem azonosítója
10190, 1951, 1958
Védelemre javasoljuk
országosan védett
Eredeti jelleg
plébániatemplom és temetőkápolna
Mai meghatározó korstílusa
késő barokk
Egyházigazgatási beosztás
plébánia
Ellátó plébánia
Pápa IV., Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A Kálvária-temető szélén álló, keletelt, a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a Kálvária utcára néző nyugati, bejárati homlokzat felett a homlokzati síkból kissé kilépő, lekerekített sarkú toronnyal, a szentély két oldalán mellékterekkel. Kontyolt nyeregtető, cserépfedés. A főhomlokzata magas lábazatról indul, háromrészes főpárkány zárja, mely a középrizalit-szerűen előrelépő toronytesten triglifes frízű. A homlokzatot párkányfejezetes pilaszterek osztják, a középső tengelyben egy...Tovább
A Kálvária-temető szélén álló, keletelt, a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, a Kálvária utcára néző nyugati, bejárati homlokzat felett a homlokzati síkból kissé kilépő, lekerekített sarkú toronnyal, a szentély két oldalán mellékterekkel. Kontyolt nyeregtető, cserépfedés. A főhomlokzata magas lábazatról indul, háromrészes főpárkány zárja, mely a középrizalit-szerűen előrelépő toronytesten triglifes frízű. A homlokzatot párkányfejezetes pilaszterek osztják, a középső tengelyben egyenes záródású, szemöldökpárkányos kapu, felette szalagkeretes ablak háromszögű timpanonnal. A toronytest középső emeletén faltükörben ülő körablak, ehhez vázákkal díszített, íves oromzat csatlakozik. A torony felső emeletét ión pilaszterek keretezik, szalagkeretes, egyenes záródású harangablakok törik át. A toronysisak gúlaforma, falazott. Oldalhomlokzatain a főpárkány körbefut, a falakat falsávok tagolják, közöttük 3-3, szegmensíves záródású, könyöklős ablak nyílik. Az enyhén visszalépő, egyenes záródású szentélyhez mindkét oldalon négyzetes kis bővület járul, a keleti sekrestyének kőkeretes ajtaja van. A toronyaljon áthaladva a fiókos dongaboltozatos karzatalj következik. Az ívesen kidomborodó mellvéd felett a karzat dongaboltozattal fedett. A kétszakaszos hajót és a szentélyt is csehsüveg-boltozatok fedik. A falakat erősen plasztikus háromrészes párkány és ión pilaszterek tagolják. A rokokó, puttókkal díszített, oszlopos-párkányos kialakítású főoltár közepén népies barokk Piéta-szobor, a sasvári kegyszobor másolata. A szentélyből jobbra és balra nyíló sekrestyének és gyóntatószobának is kőkeretes ajtaja és ablaka van. A falképeket Bíró József és Jenő készítette 1943-ban. ...Kevesebbet mutat

Plébániák

Települések

Település
Pápa