Nóráp – Szent Mihály

Nóráp – Szent Mihály
Patronal festival
09-29
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
"A kkorban Ugodhoz tartozó várbirtok volt. Pápakovácsi gondozta híveit. Iskolája 1733-tól ismerős. Tp-a 1835-ben épült, későbarokk. Az Esterházy cs. építtette. 20x10 m. M. Tit: Szt. Mihály. Búcsú: szept. 29. Rn: jan. 14. Hsz: 204 (303). "
Történeti leírás
Medieval church construction era and reconstruction
1522 előtt. A falu eredetileg Ugodhoz tartozó várbirtok volt, plébánosát említik 1522-ben a templomtitulus nélkül.
16-17 th century history
Az 1698-ban református használatban volt, ismertelen titulusú tornyos épület boltozott szentéllyel, romos karzattal. Egy kápolna is épült hozzá, de sem annak, sem a hajónak nem volt ekkor teteje.
Historical description 1701-1945
1748-ban még protestáns templom. Gr. Esterházy Ferenc 1751-ben a templomot visszafoglalta. Gr. Esterházy Károly 1799-ben egy 700 fős templom tervezését kérte Pauly Mihálytól (?). A templom építése végül csak 1832-35 között valósult meg a középkori épület helyén. Sekrestyéje későbbi.
Historical description 1945-
1967-ben külső felújítás. 2006-ban homlokzat és tetőhéjazat felújítása. 2020-ban külső felújítás.
Mai templom adatai
Name
Rk. tp.
Location
Nóráp, Kossuth u., hrsz. 37.
Level of protection
műemlék
Heritage ref. number
M 5087
Heritage ID
10107, 1958; régészeti azonosító: 8749
Heritage date
2001
Recommended for protection
országos
Original style
plébániatemplom
Current defining style
késő barokk, klasszicista
Position in the church organization
filia
Supporting parish
Pápakovácsi, Római Katolikus Plébánia
General characteristics
Északkelet-délnyugati tengelyű, szabadon álló, klasszicizáló késő barokk templom a településen átvezető út kiteresedésében egyhajós, a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, déli bejárati főhomlokzata felett a homlokzati síkból kissé kiülő, nyolcoldalú, falazott gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély nyugati oldalán utólagos sekrestyével. Homlokzatai tükrös tagolásúak. A szentélyt és a sekrestyét egy-egy, a hajót két, csehsüveges boltszakasz fedi. Csehsüveg-boltozatra épített karza...Read more
Északkelet-délnyugati tengelyű, szabadon álló, klasszicizáló késő barokk templom a településen átvezető út kiteresedésében egyhajós, a hajónál keskenyebb, egyenesen záródó szentéllyel, déli bejárati főhomlokzata felett a homlokzati síkból kissé kiülő, nyolcoldalú, falazott gúlasisakkal fedett toronnyal, a szentély nyugati oldalán utólagos sekrestyével. Homlokzatai tükrös tagolásúak. A szentélyt és a sekrestyét egy-egy, a hajót két, csehsüveges boltszakasz fedi. Csehsüveg-boltozatra épített karzatának középen kihasasodó mellvédje egyetlen széles kosárívre támaszkodik. A timpanonos lezárású tabernákulum klasszicista stílusú. A szentélyfalra rögzített oltárkép a templom tituláris szentjét, Szent Mihályt ábrázolja. A szószéket szétszedték és másodlagosan felhasználták. Read less

Settlements

Settlement
Nóráp