Berhida – Szent Kereszt felmagasztalása

Berhida – Szent Kereszt felmagasztalása
Történet (1975-ös sematizmus szerint)
”Gót, 11x5 m. Tit: Szt. Kereszt felmagasztalása. — Karmelita nővérek zárdájának, gyermeknevelő otthonának házikápolnája volt.”
Történeti leírás
Középkori templom építési kora és átalakítása
A falu és plébániája első említése 1363-ból való, a 14. század folyamán püspöki birtokként említik. Az alaprajzi elrendezés és részletformák alapján 1300 körülre keltezett templomot 1387–1391 között a Hontpázmány nemzetségbeli Demeter veszprémi püspök átépítette, ekkor épült a gótikus boltozat és karzat, a nyugati tornyot megmagasították. A pasztofórium a 15. század második felében készülhetett.
16-17. századi történet
1524-ben említik a templom Szent Péter titulusát. A 16. század folyamán leég, ezt követően védőfallal erődítik.
Történeti leírás 1701-1945
A templom a reformátusoké lesz, akik a hajó oldalfalai mentén fakarzatot, 1724-ben új szószéket építenek. A katolikusok 1759-ben szerzik vissza a templomot, és a Szent Kereszt tiszteletére szentelik. Az 1749-es évszámot viselő, több részből összeállított oltárát máshonnan hozzák. A templomot 1895-ben renoválják.
Történeti leírás 1945-
1962: ásatás és falkutatás, 1963-64: külső és belső helyreállítás, belső festés feltárása és konzerválása, 1964-66: az oltár és a karzat fa mellvédjének restaurálása.
Mai templom adatai
Megnevezés
Rk. tp.
Elhelyezkedés
Berhida, Kossuth u. 4., hrsz. 745.
Védelem mértéke
kiemelten védett műemlék
Védelem törzsszáma
M 5471
Védelem azonosítója
9792, 1951, 1958; régészeti azonosító: 7555
Védés ideje
2001
Eredeti jelleg
plébániatemplom
Mai meghatározó korstílusa
gótika, kora barokk, késő barokk
Egyházigazgatási beosztás
plébánia
Ellátó plébánia
Berhida, Római Katolikus Plébánia
Általános jellemzők
A falu közepén fekvő keletelt templom a hajóval azonos szélességű, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A hajó nyugati homlokzatához széles, téglány alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett torony, a hajó és a szentély találkozásánál délről lemetszett sarkú sekrestye kapcsolódik. A torony nyugati oldalán csúcsíves, kőkeretes kapu, felette keskeny résablak és nagyobb szegmensíves ablak nyílik. Az osztópárkány felett mind a négy oldalon, egy vagy két sorban egyenes záródású és csúcsívesWeiterlesen
A falu közepén fekvő keletelt templom a hajóval azonos szélességű, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A hajó nyugati homlokzatához széles, téglány alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett torony, a hajó és a szentély találkozásánál délről lemetszett sarkú sekrestye kapcsolódik. A torony nyugati oldalán csúcsíves, kőkeretes kapu, felette keskeny résablak és nagyobb szegmensíves ablak nyílik. Az osztópárkány felett mind a négy oldalon, egy vagy két sorban egyenes záródású és csúcsíves gótikus ablakok nyílnak. A hajó déli falát két nagyobb, a szentély és a sekrestye keleti falát egy-egy kisebb félköríves záródású ablak tagolja. A szentélyzáródás délkeleti oldalán gótikus mérműves ablak látható, melynek középosztója és háromkaréjos záródása az 1963-64-es helyreállítás során lett kiegészítve. A torony tetőgerincének két végén és a templom tetőgerincének keleti végén kőből faragott gótikus keresztek láthatók. A hajó déli és északi falát annak középvonalában egy-egy támpillér támasztja. A templom körül a török korban épített erődítésfalak maradványai láthatók. A dongaboltozatos, ülőfülkékkel kialakított toronyaljból kőkeretes, szemöldökgyámos ajtó vezet a hajóba, benne 1637-es évszámot viselő, kovácsoltvas pántos ajtólappal. A hajót kétszakaszos bordás keresztboltozat fedi, a záróköveken faragott címerpajzsokkal (a nyugati kettős keresztet, a keleti az építő Hontpázmány nemzetségbeli Demeter püspök címerét ábrázolja). A hajó nyugati végében nyolcszögű oszlopokon nyugvó árkádíves gótikus karzat áll. A csúcsíves diadalív déli oldalán barokk mellvédű, középkori pilléren nyugvó szószék látható. A szentély bordás boltozattal fedett, északkeleti falán késő gótikus, faragott kő pasztofórium. A barokk oltár középképe a Szent Kereszt feltalálásának jelenetét ábrázolja. A hajó északi falán és a szentélyzáródásban középkori díszítőfestés töredékei és felszentelési keresztek láthatók. Weniger lesen

Pfarren

Siedlungen

Siedlung
Berhida